Slide 1
Да ги сочуваме Земјата и сите нејзини ресурси за идните генерации зашто им се доверени на целото човештво.

Да дејствуваме и да ги инспирираме другите да дејствуваат на одговорен и одржлив начин кон животната средина.

Slide 2
Да се солидаризираме со сиромашните и со ранливите гледајќи го светот низ нивните очи.

Солидарноста значи решеност и посветеност да се бориме за општото добро.

Slide 3
Еден човечки живот не може да биде посвет од друг, како што не постои човечки живот што е позначаен од друг (Папата Франциск, Рим 2013)

Веруваме во вроденото достоинство и еднаквост на секоја човечка единка, во светоста на човечкиот живот, од зачнувањето до природната смрт.

previous arrow
next arrow

Форум за партнерство на националните Каритаси од југоисточна Европа

Од 2 до 3 јули 2024 година, во Загреб – Хрватска, се одржа Форум за партнерство на националните Каритаси од југоисточна Европа, во организација на Каритас Хрватска и Каритас Босна…

Директорот на Каритас Босна и Херцеговина во работна посета на Македонски Каритас

Од 27 до 28 јуни 2024 година, директорот на Каритас Босна и Херцеговина, монс. Томо Кнежевиќ, на покана на Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, претседател и о. Зоран И. Стојанов,…

Директорот на Македонски Каритас оствари средба со градоначалникот на општина Гевгелија

Во просториите на општина Гевгелија, на 20 јуни 2024 година, директорот на Македонски Каритас, отец д-р Зоран И. Стојанов, оствари средба со градоначалникот на општина Гевгелија Андон Сарамандов. На средбата,…